Zonnevlammen kunnen invloed hebben op de aarde. De zonnevlam van afgelopen vrijdag was er een uit de M-klasse, een matige uitbarsting. Afhankelijk van de richting van de zonnevlam, kunnen zonnevlammen in de M-klasse rond de polen een tijdelijke uitval van radioverbindingen veroorzaken.
Naast de M-klasse bestaan er ook zonnevlammen in de klasse X en C. De uitbarstingen in de klasse C hebben nauwelijks invloed op de aarde, maar de klasse X zijn erg hevig en kunnen ervoor zorgen dat radioverbindingen en elektriciteitscentrales uitvallen. Dit jaar zullen veel meer van dit soort verschijnselen te zien zijn op de zon. De zon nadert namelijk een zonnemaximum, het hoogtepunt in de elfjarige cyclus van de zon. Tijdens zo'n maximum produceert de zon veel zonnevlekken en zonnevlammen. NASA verwacht dat het hoogtepunt eind dit jaar wordt bereikt.
- © NASA.
De tot nu toe sterkste zonnevlam van 2013 vond plaats op 11 april. De zon produceerde hierbij ook een coronale massa-ejectie. Bij zo'n eruptie wordt een flinke stroom geladen deeltjes de ruimte ingestuurd.
Wanneer de eruptie op de aarde is gericht, kan dit ontaarden in poollicht. De geladen deeltjes komen dan in botsing met moleculen, waardoor aan de hemel spectaculaire kleuren ontstaan.
© NASA.
Ruimtesonde Solar Dynamics Observatory (SDO) werd in 2010 gelanceerd en bestudeert tot en met 2015 de zon, om zo meer te weten te komen over de invloed van de zon op de aarde. In de video van NASA is drie jaar onderzoek naar de zon samengevat. De beelden werden gemaakt door de SDO. Deze video laat in 3 minuten tijd de zonneactiviteit van de afgelopen 3 jaar zien, met 2 afbeeldingen per dag.
(NASA)